Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

Gen Z ve Alışveriş

Moda dünyası 2035 yılına kadar küresel lüks ürün pazarının %40 ‘ını oluşturacak Z jenerasyonun harcamalarından pay almak için sıkı bir şekilde hazırlanıyor. Ondan bile önce 2025 yılına kadar Y ve Z kuşağının pazar büyümesinin % 130 olacağı tahminleri zamanın çok kısıtlı olduğunu ve adımların hızla atılması gerektiğini gösteriyor.

Bu vizyonu dile getirmek için 01 Eylül’ de BOF/LIVE ‘da How Gen Z Buys Luxury adlı bir podcast yayınlandı. Katılanlar Zalando Desginers satın alma direktörü Anaheta v. Berenberg  ve NJAL ‘ın kurucusu Stefan Siegel önümüzdeki 15 yılda perakende sektörünün Z jenerasyonu için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini tartıştı.

NJAL ( Not Just A label) Sadece Bir Etiket Değil adlı 2018’de, çağdaş modada öncüleri keşfetmek ve desteklemek için hayata geçirilen platformun kurucusu Stefan Siegel’in  amacı çok ilham verici. Tasarımcıların büyümelerini bağımsız olarak finanse etmelerini ve kendilerini tanıtmalarını sağlayan kolay erişilebilir bir ağ ve perakende forumu sağlayarak, yaratıcıların karşılaştığı ortaya çıkan engellerle mücadele etmek. Diğer katılımcı Zalando Designer platformunun ise güncel olarak 45 milyon müşteri ağı var.

Z jenerasyonu, yani yeni nesil nasıl alışveriş yapmak istiyor ve ilgi alanları nelerdir?

Her şeyden önce Z jenerasyonunda kesinlikle çok önemli kültürel bir değişim görülüyor.  Geçmiş nesillerin yaptığı gibi sadece yenilenmek, güncel olmak veya kendilerini ifade etmek değil amaçları, tüm bunların yanında sevdikleri ve satın aldıkları ürünlerin sürdürülebilir olmasını ve paralarının nereye gittiğini de bilmek istiyorlar.

Daha da açarsak, etik çalışma şartları, hayvan hakları, su tüketimi, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm  ve ihtiyaçlar onların satın alma kriterlerinde çok önemli bir yer alıyor. Satın almayı sadece yeni ürünlerle de kısıtlamayıp 2.el ürünlere de epey ilgililer çünkü değer odaklı bakış açıları ile eskinin de tekrar sisteme değer katacağının farkındalar.

Son olarak ön-sipariş ürünleri de Z jenerasyonu için büyük bir trend. Zalando Designer, Ağustos ayında %60-70 satışlarının bu yönde olduğunu şaşırtıcı olarak kaydettiklerini söyledi. Yeni nesil, dolaplarına eklemek istedikleri bir parça için neredeyse 1 ay beklemeye hazırlar.  Hızlı ve aşırı tüketimi destekleyen geçmiş sistemin aksine, bu yöneliş tüm markaları çok büyük değişimleri kucaklamaya götürüyor.

Özetlemek gerekirse, şimdiye kadar ki en bilgili müşteriyle karşı karşıya tekstil sektörü.
Şu anda görünen hem tüketici hem de üretici için en büyük strateji gezegenimizin yıkımını durdurmak olmalı.

Gezegeni onlar bizden emanet alıyorlar ve bizden daha iyi baktıklarına emin olmak istiyorlar. Üzülerek görüyoruz ki biz emanet aldığımız doğaya ve gezegene iyi bakamadık, birlikte var olmayı ve evrensel katkıyı bilemedik, kendimizi ve doğayı onurlandıramadık. Yeni nesil artık inandıkları şeyleri almak istiyor ki bu gerçekten umut verici.

Sepet

Satın alınabilecek başka ürün yok

Sepetiniz şu anda boş.