Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

Lüks markaların yeni adımları

Gündemdeki pandemi, iklim krizi, ekonomik kriz, Amerika seçimleri, siyahi hareket derken tam bir belirsizlik ortamında lüks markalar da yönünü belirleme ve adımlarını netleştirme çabası içinde. Lüks markaların yeni adımları da teknoloji ile başladı. Herkesin eve kapandığı ve dijitalleştiği dönemde vakit kaybetmeden Yaz 2021 koleksiyonlarını başarıyla duyurdular. Saint Laurent , JW Anderson ve Louis Vuitton gibi markalar Tiktok tarafından sunulan dijital moda ayında yer aldı. Burberry Yaz’21 koleksiyonunu bir Amazon kuruluşu olan Twitch de yayınladı. Yapılan araştırmaya göre de bu döneme rağmen lüks markalarda %4 lük satış artışı gerçekleşti.

Amazon uzun zamandır lüks piyasasına girme peşindeydi. Son dönemde vizyonuna da epey yaklaştı bana göre. Lüks Markalar için satış platformu kurdu ve bunu özel kılmak için de sadece davet ettiklerine ve özel Amerikalı müşterilere erişim sağladı. Lüks markalar yine ayrıcalıklı satışını korumuş oldu.

Adımlarından diğeri de hızlı moda tanımında olan birçok markanın yıllardır pazarlama ve satışta fark yaratmak için peşinde oldukları iklim krizi ve sürdürülebilirlik kavramları oldu. Tabii bunların hiçbiri geçekten tam anlamıyla davaya hizmet etmese de en azından farkındalık yaratıyor. Çünkü doğaya dost olmak, su tüketimi, karbon emisyonu, atıkların kontrolü ve dönüştürülmesi derken yapılması ve sorumluluk alınması gereken birçok başlık var. Burberry bunlar için 300 milyon £ ayırırken, Chanel bütçesi 600 milyon € oldu. Chanel şimdilik pamuk ve malzeme kaynaklarını kontrol edip geri dönüştürülmüş paketleme konusuyla başladı. Nasıl bir reklam ve tanıtım yapacağını da merak ediyorum doğrusu.

Son olarak değinmek istediğim konu da ikinci el piyasasına girişleri oldu. İkinci el piyasası 2019-2023 yılları arasında büyümesini ikiye katlayarak yaklaşık 51 Milyar € luk bir artışa yöneldi. Gucci, RealReal sitesinde 2. El satışa başladı. Aynı siteye Chanel 2018 yılında ikinci el ürünlerinin satışından kazanç sağladığı ve yeni koleksiyon satışlarına zarar verdiği gerekçesiyle dava açmıştı. Ama şimdi görülüyor ki lüks markalar kendi 2. El ürünlerinin operasyonunu kendileri ellerine almayı düşünebilirler.

Sepet

Satın alınabilecek başka ürün yok

Sepetiniz şu anda boş.